Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmalar güçlü yetişkinliğin mutlu çocukluktan geçtiğini ortaya koyuyor. Eğer çocuklarınızın mutlu bir çocukluk ve güçlü bir yetişkinlik yaşamasını istiyorsanız ebeveyn olarak size büyük görev düştüğünü dile getiren Özel Nar Sanat Eğitim Kursu Yaratıcı Drama Eğitmeni Mehtap Dörtköşe, 4 yaştan itibaren çocukların kişiliklerinin oluştuğunu ve bu nedenle de yaratıcı drama derslerinin büyük önem taşıdığını kaydediyor.
ÇOCUKLAR YARATICI DRAMAYLA FARKLI ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ÖĞRENİYOR
Yaratıcı Drama derslerinde çocukların hem kendilerini hem de çevresindeki insanları tanıdığını, çocukların empati kurarak rollere büründüklerini gerçek hayatta yapamadıkları veya özendikleri durumların içinde kendilerini bulduklarını da hatırlatan Dörtköşe, gündelik hayatlarında karşılaştıkları problemleri farklı şekillerde çözmeyi bu sayede öğrendiklerini vurguluyor.
ÇOCUĞUN GRUP İLİŞKİLERİNİ ÖĞRENMESİ İÇİN GEREKLİ
Sosyalleşmekte sıkıntı yaşayan çocukların Yaratıcı Drama dersleriyle bu sıkıntılarından kurtulacağını da belirten Dörtköşe, derslerle birlikte grup ile uyum, eş zamanlılık, akıcı konuşma ve sanatsal becerilerinde geliştiği üzerinde duruyor.
Mehtap Dörtköşe Yaratıcı Drama derslerinin canlandırmaya, doğaçlamalara, rol almalara dayanan, oyunsu süreçlerden oluşan, kurgu ve kurgudan hareketle sorgulamayı hedefleyen bir yöntem izlediğini ifade ederken, tiyatro ve güzel sanatların yaratıcılığından da ilham alındığını savunuyor.
Yaratıcı Drama dersleri sayesinde çocukların grup içinde kendilerini ifade etme becerisinin geliştiğini ve beden dilini kullanmayı öğrendiğini kaydeden Dörtköşe, Yaratıcı Drama’nın çocuklarla oyun oynamak, tiyatro veya dramatizasyon olarak tanımlanmasının hatalı olacağının altını çiziyor.
Özel Nar Sanat Eğitim Kursu Yaratıcı Drama Eğitmeni mehtap Dörtköşe, dersin bir grupla veya grup üyelerinin yaşam deneyimlerinden yola çıkarak, doğaçlama, rol alma gibi tekniklerden yararlanılarak oluşturulan bir canlandırma olduğunu kaydediyor.
Derslerin konusunun bir olgu, olay, durum, gazete haberi, karikatür veya edebi bir metnin olabileceğini hatırlatan Dörtköşe, dersin hedefleri içinde dil becerilerini, hayal gücünü, estetik bakışı, sanat anlayışını geliştirme ve empati olarak tanımlıyor.
EBEVEYNLER MUTLAKA ÇOCUKLARI İÇİN YARATICI DRAMAYI DÜŞÜNMELİ
Özel Nar Sanat Eğitim Kursu’nda Yaratıcı Drama derslerinin haftada bir gün 2 ders saati şeklinde uygulandığını belirten Yaratıcı Drama Eğitmeni Mehtap Dörtköşe, çocuklarının mutlu bir geleceğe adım atmasını isteyen ebeveynlerin mutlaka bu grup etkinliğini hayatlarına sokması gerektiğini paylaşıyor.
YARATICI DRAMA İLE TİYATRONUN ARASINDAKİ FARK GÖZ ARDI EDİLİYOR
Ayrıca Mehtap Dörtköşe “ Günümüzde kolejlerde, devlet okullarında ve bazı kurslarda drama eğitimi adı altında çocuklarımıza tiyatro eğitimi veriliyor. Çocuklara elbette tiyatro eğitimi verilmesi faydalı olabilir fakat ne yazık ki doğru tanımlama yapılmayınca hedefe de ulaşmak mümkün olmamaktadır” yorumunda bulunurken son yıllarda dramanın çocuk gelişimi açısından önemli olduğunun daha iyi anlaşıldığını ancak kavram kargaşası nedeniyle içinden çıkılmaz bir durum aldığını hatırlatıyor.
Pedagojik bilgi ve yeterliliği olmayan kişilerin drama eğitimi vermesinin kabul edilebilir olmadığının altını çizen Dörtköşe,
ebeveynlerin “Çocuğum iyi yetişsin, toplumla uyumlu olsun, arkadaşları ile uyum içersinde olsun, iç çelişki ve çatışmalara maruz kalmasın v.b.” düşüncelerle çocuklarını yolladıkları kurumlara ve aldırdıkları eğitimlere muhakkak dikkat etmeleri gerektiğini savunuyor.
Ebevenylerin ilk olarak drama ile tiyatronun farklı kavramlar olduğunu algılaması gerektiğini dile getiren Dörtköşe, “Aslında gayet basit; çocuklar açısından Dramanın kazanımları ile Tiyatronun kazanımlarını karşılaştırmak ikisi arsındaki farkı anlamakta en büyük yardımcıdır. Bu farklılıkları anladıktan sonra Drama eğitimi mi, Tiyatro eğitimi mi hangisi daha faydalı olacaksa o alanda eğitim aldırmalarında fayda vardır.” uyarısında bulundu.
Mehtap Dörtköşe, Yaratıcı Drama (Sosyodrama, Psikodrama, Eğitici drama) gibi çeşitlilikler göstermekle birlikte genel anlamda Nar Sanat Eğitim Kursu’nda yaratıcı drama ismi altında bir çatıda verildiğini vurguladı.
Oysa yıllardır velilerin çoğuna drama ve tiyatro arasındaki farkı anlatmakta güçlük çektiklerinin altını çizen Mehtap Dörtköşe, “Hal böyle olunca drama dersleri verdiğini savunun pek çok kurs kolej ve devlet okulları çocuklarımızın gelişimini olumsuz yönde etkileniyor” yorumunda bulundu.