[av_layout_row border=” min_height_percent=” min_height_pc=’25’ min_height=’0′ color=’main_color’ mobile=’av-flex-cells’ av_element_hidden_in_editor=’0′ mobile_breaking=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-h8v9d’] [av_cell_three_fourth vertical_align=’top’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” attachment=” attachment_size=” background_attachment=’scroll’ background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ link=” linktarget=” link_hover=” mobile_display=” av_uid=’av-kgqe246k’ custom_class=”] [av_image src=’https://www.narsanat.com/wp-content/uploads/2020/10/Basliksiz-1.jpg’ attachment=’35051′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-kgqe0601′ id=” custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_image] [/av_cell_three_fourth][av_cell_one_fourth vertical_align=’top’ padding=’30px’ padding_sync=’true’ background=’bg_color’ background_color=’#67a800′ background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” attachment=” attachment_size=” background_attachment=’scroll’ background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ link=” linktarget=” link_hover=” mobile_display=” av_uid=’av-kgqe0o0l’ custom_class=”] [av_heading heading=’ÖN KAYIT’ tag=’h3′ link_apply=” link=” link_target=” style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” padding=’10’ color=” custom_font=” custom_class=” id=” admin_preview_bg=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-xdkh’][/av_heading] [av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-cl0tl’]

    [/av_textblock] [/av_cell_one_fourth] [/av_layout_row] [av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-12rilt’] [av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]

    Eğitici / Yaratıcı Drama Kursu / Dersi

    Ders hakkında genel bilgi : 

    Yaratıcı Drama dersimiz Talepler doğrultusunda haftada bir gün 2 ders saati şeklinde işlenmektedir(60 Dakika Drama eğitimi + 20Dakika hayal gücünü geliştirmek için yapılan resim dersi).

    Eğitici/Yaratıcı drama çoğu zaman Tiyatro Eğitimi ile karıştırılmaktadır. Tiyatronun unsurları da kullanılmakla beraber tek başına tiyatro eğitimi Çocuklar için Eğitici/ Yaratıcı Dramanın asla yerini tutamaz. Konusunda yetkin ve yeterli eğitim almamış kişilerin eğitici drama eğitimi vermesi kabul edilmez ve çocuğun gelişimi açısından sakıncalıdır. Bu bağlamda yetkin eğitmenler eşliğinde yaratıcı/eğitici drama kursumuza bekliyoruz. Her eğitim döneminin sonunda eğitmen uygun gördüğü taktirde sene sonunda bir etkinlikte öğrencilerimiz yer alacaklardır. Fakat asıl hedef sene sonu gösterisi değil çocuğumuzun aşağıda belirtilen doğrultuda eğitim almasıdır.

    Drama Derslerimizden örnek

    Yaş Grupları :

    3 yaş

    4-5 yaş

    6– 7 yaş  olmaktadır.

    Not: Eğitmenin gözlem ve değerlendirmesine göre yaş grupları arasında geçişler yapılabilir.

    Eğitici /Yaratıcı Drama

    Çocukların yaratıcılık özelliklerini geliştirmek ve oyun yoluyla düş güçlerini harekete geçirmek için çocuklarla yapılan yaratıcı drama etkinliğimiz, çocuğun dikkat ,algılama, dinleme, konuşma,bedenini de kullanarak anlatma ve yorumlama gibi iletişim becerilerini geliştiren bir programdır. Yaratıcı/eğitici drama yöntemiyle, çocukların yaşantılarından yola çıkarak yaşadığımız çevreye duyarlılık kazandırmak, çevre bilinci oluşturmak ve  bu bilinci toplumun değişik katmanlarına yaygınlaştırmaktır.

    Projenin Amacı:

    Okulöncesi çocuklarına yaratıcı drama yöntemiyle yaşadığımız çevreye duyarlılık kazandırabilmektir.
    -Grupla iletişim kurabilme
    -Grupla etkileşim sağlayabilme
    -Bireysel özelliklerini tanıyabilme
    -Diğer bir kişiye güven duygusunu geliştirebilme
    -Duyu organlarını kullanabilme
    -Çevresindeki ayrıntıları fark edebilme
    -Empati becerisini geliştirebilme
    -Çevresindeki ayrıntıları fark edebilme
    -Çevresini güzelleştirebilme
    -Çevre konusunda neden – sonuç ilişkilerini kurabilme
    -Duygularını uygun yollarla gösterebilme
    -Gözlem  yeteneğini geliştirebilme
    -Çevresindeki ayrıntıları fark edebilme
    -Başlama ve bitirme yönergelerini kavrayıp hayata geçirebilme
    -Çevre kirliliği ile ilgili problem durumu çözebilme
    -Büyük ve küçük kaslarını kullanarak çevre duyarlılığı konusunda özgün bir ürün meydana getirebilme
    -Bir birey olarak kendine ait istek ve yeteneklerinin farkına varabilme.

    Eğitim amaçlı yaratıcı drama da iletişim sanatlarından biridir.Çocuk, drama çalışmaları içinde gözlendiğinde, dil becerilerinde oldukça etkin olduğu görülür. Çocuk bu etkinlikler içerisinde yer alırken düşünme, konuşma, dinlenme, anlatma ve birbiriyle iletişim kurma becerilerini de kazanır. Bütün bu beceriler( plan hazırlama, problem çözme ) kendi içinden ve diğerlerinden gelen uyarılara doğal tepkiler verirken elde edilir.

    Drama etkinlikleri sırasında çocuk, sözel iletişimi başlatması ile çeşitli durumlarda hayali karakterlerle karşılıklı diyaloglar kurar. Doğal, içinden geldiği gibi ve hayal gücüne dayanarak konuşur. yine organize edilmiş etkinlikler sayesinde çocuk sesinin tonunu, yüksekliğini yada alçaklığını, hızını ayarlayabilir.

    Çocukların kelime hazneleri,
    * Yaratıcı drama sanatıyla,
    * Yaratıcı/eğitici drama veya doğaçlamanın konularıyla gelişebilir.
    Yaratıcı drama sadece bir öğrenme yolu veya eğitim modeli olmakla kalmamakta, dilin kazanılması, geliştirilmesi, zenginleştirilmesi için de önemli bir araç görevi görmektedir.

    Drama, özde öğretim programının eşsiz ve bütünleyici bir unsurudur. Eğitimde sistemli ve devamlı drama eğitimi vermek, öğrencilere değerlendirme, yaratma, keşfetme, çözümlemeye yönelik soru sorabilme becerilerine sahip olma şansı sağlar. Dramada bütün öğrenciler katılma hakkına sahiptir. Bu sayede deneyim ve cesaretleri gelişir.

    Drama, yüksek düzeyde yaratıcılık gücüne dayanan, insan tecrübesini araştıran bir yoldur.Dramatik etkinlikler, insancıl düşünme, hissetme ve davranmayla birlikte insanın kendisini ve diğerlerini tanımasına yardımcı olur. Öğrencileri beceri sahibi, tutarlı, anlayışlı, sahip oldukları imkanlarla dünyalarını genişletmeye çalışan, yaşama kendi düşünceleri ile katılan, cesaretli bireyler olma yolunda destekler.

    Dramatik anlatım, öğrencilerin problem çözme becerilerini geliştirip, çözüme ulaşmalarını sağlar. En belirgin olan yeteneği belirleme, seviyeli sorular sorabilme, hipotez kurma, formül geliştirme ve sonuca ulaştırma, hoşgörü, empatik olma gibi kazandırılan beceriler diğerlerinin arasında yer alır.

    Dramatik etkinliklerin kapsadığı diğer alanlar; dramatik oyun, doğaçlamalar, drama esaslı öykü, konu kaynaklı drama, sosyal rolleri içeren oyun, fan çalışması, deneyler ve bilimsel labaratuvarlardır.

    Çocuklar, gençler ya da yetişkinlerle yapılan dramanın klasik sınıflandırılmasında, ısınma ve rahatlama, rol oynama ve pandomim, doğaçlama, oluşum ve değerlendirme aşamaları yer alır. Isınma oyunları; grubun birbirine ısınması, konuya ısınma ve rahatlamayı içeren hareketli oyunlardır. Rol oynama ve pandomim aşaması, grubun iletişim ve etkileşimini sağlama, imgelemi geliştirme, duyuları geliştirme ve pandomim yoluyla ifade becerisini geliştirmeyi içeren, ses, imge: pandomim ve dokunma, işitme, görme duyusuyla ilgili alıştırmaları içerir. Doğaçlama aşamasında, hazır bir yapıttan masal, şiir öykü, tablo, fotoğraf, heykel, gazete haberi ya da bir “hayat durumun”dan yola çıkılarak drama yaratılır, canlandırılır. Oluşumlar aşamasıysa, dramada deneyim kazanmış gruplarda hiç beklenmedik, yetkin bir doğaçlamanın ortaya çıkmasıdır. Dramanın değerlendirilmesi aşaması da, katılanların drama ortamından olumlu, neşeli, iyimser yaşantılarla ayrılmasını sağlayan sözel bir aşamadır.

    Aşağıda klasik bir yaratıcı drama programının aşamaları ve bunların amaçlar, içerik, konular açısından sınıflandırılması görülmektedir:

    Aşamalar, Amaçlar, İçerik
    Amaçlar İçerik
    I. Isınma Aşaması
    Oyuna katılma istekliliğinin arttırılması,
    Grubun birbirine ısınması,
    Grubun oyunlara ısınma,
    Grubun dramaya ısınması,
    Grubun rahatlaması.
    Top ile oynanan tanışma oyunlar
    Adını çeşitli biçimlerde söyleyerek tanışma oyunları,
    Bedeni gevşetme, rahatlama alıştırmaları,
    Eşini bul, ayağını yerden kes oyunu,
    Elma toplama oyunu,
    Isınmayı sağlayıcı diğer oyunlar

    II. Rol Oynama Pandomim Aşaması
    Grup içi iletişimin ve etkileşimin sağlanması,
    İmgelemi geliştirmesi,
    Görme, işitme, dokunma vb. duyuları geliştirmesi,
    Pandomim yoluyla ifade becerisini geliştirmesi
    Eşinin elini bul oyunu,
    Kör tavuk oyunu,
    Çeşitli seslerle ilgili çağrışımlar yaptırma,
    İkili heykel olma oyunları,
    Eşine heykel formu verme,
    Gözleri kapalı olarak eşinin heykel formunu- tanıma ve aynısını, canlandırabilme oyunları,
    Pandomim yaparak çeşitli eylemleri canlandırma, Atasözlerini canlandırma

    III. Doğaçlama Aşaması
    Dramada doğaçlama yapabilmesi,
    Doğaçlama yoluyla yeni durumlar yaratabilmesi,
    Oyun yoluyla kendini ifade edebilmesi,
    Doğaçlamaya katılmada istekliliğinin artması,
    Doğaçlama yapmaktan zevk alması, eğlenmesi,
    Yaratıcı düşünebilmesi,
    Hazır bir yapıttan yola çıkarak doğaçlama yapabilmesi,
    Kendi uydurdukları öykülerden doğaçlama kurma, durumlar
    Yaratma, canlandırma yetilerini geliştirmesi
    Masal, öykü, şiir, yöresel öyküler, bir tablo, bir fotoğraf, bir heykel, bir gazete haberi ya da bir ders konusundan yola çıkarak doğaçlama kurmak,
    Durumlar yaratma, canlandırma,
    Doğaçlama öncesinde konu hakkında- liderin bilgilendirmesi,
    Çocukların uydurduğu öykülerden doğaçlamalar yapma,
    Öykünün tamamını ya da bir kesitini oynama

    IV. Değerlendirme Aşaması
    Çocukların dramayı değerlendirme yetisinin geliştirilmesi,
    Etkileşimi sağlaması,- Paylaşımda bulunması,
    Yapıcı, olumlu eleştiriyi yapabilmesi,
    Drama çalışmasından, olumlu duygularla ayrılma.
    Yaşantılarını ifade edebilmesi.
    Doğaçlamaları canlandırdıktan sonra tartışma, değerlendirme,
    Gerekirse yeniden oynama,
    Duygu ve düşüncelerin olumlu biçimde ifade edilmesi, paylaşılması,
    Olumlu duygularla, drama çalışmasından ayrılma.

    Yaratıcı Drama Eğitimi için ÖN KAYIT formunu doldurabilirsiniz.

    [/av_textblock] [/av_one_full][av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-75gp5′][/av_textblock]