tutankhamon-maskı

Tutankhamon ve Gömü Maskı

Tutankhamon ve muhteşem görünümlü gömü maskı, mısır sanatının en bilinen eserlerinden biri niteliğindedir diyebiliriz. Bu maskta bir çok materyal bir araya bir araya getirilmiş ve kusursuz zanaatkarlıkla adeta ihtişam ve deha izlemini yaratmaktadır. Gömü maskları daha çok 4. Hanedanlıktan itibaren kullanılsa da, Yeni Kraliyet dönemindeki masklar, kıymetli metallerin gitgide daha çok kullanılmasıyla daha gösterişli ve şık bir hal alır.

Tutankhamon maskı, birbirine sonradan birleştirilmiş, dövülmüş altın tabakalardan yapılmıştır.  Daha mütevazı çeşitlerinde yüz hatları ve detayları basitçe betimlenmiş; ancak bu örnekteki sanatçı, bilhassa özenle işlenmiş yaka kısmında geniş bir kakmalar kullanarak oldukça gösterişli bir etki yaratmayı başarır.

Gömü maskı, ölünün fiziksel kalıntılarını hasar ve ve çürümeden korumada önemli bir rol oynamaktadır. İnançlarına çok bağlı olan Mısırlılar dininde, firavunun ölümden sonraki yaşamda tekrar dirileceğine inanıldığı için, bu son derece gerekli bir uygulama olarak görülmektedir. Vücut mumyalandıktan ve rahipler Ölüler Kitabından gerekli olan tılsımlı sözleri okuduktan sonra mask, firavunun yüzünü korumak için yerine yerleştirilir.

Mask, kalın bir reçine tabakasıyla vücuda yapıştırılmış kafatası kalıbı üzerine oturtulmuştur. Mask, mumyanın başına son derece sağlam bir şekilde oturtulduğundan, ancak mumyanın başı gövdesinden ayrıldıktan sonra çıkartılabilmiştir.