24. İstanbul Tiyatro Festivali bu sene 14 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında hem çevrimiçi platformlarda hemde sahnelerde tiyatroseverlerle buluşacak. Festival, dördü yurtdışından olmak üzere toplam 29 tiyatro, performans ve dans topluluğunun gösterisine ev sahipliği yapacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Opet, Aygaz ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen festivalin fiziki performansları Koronavirüs önlemleri altında Fişekhane, DasDas, Moda Sahnesi, Babylon, Zorlu PSM, Yapı Kredi bomontiada, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Caddebostan Kültür Merkezi, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi gibi mekânlarda gerçekleşecek. Festival programındaki çevrimiçi performanslar ise 14 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında, festival süresince online.iksv.org adresinde izlenebilecek. Festival biletleri 23 Ekim Cuma günü 10.30’dan itibaren biletix üzerinden satın alınabilecek. Festivalde dansçı, koreograf Geyvan McMillen, yönetmen Işıl Kasapoğlu ve Belçikalı yönetmen Ivo van Hove’a onur ödülü sunulacak.
ODAKTA ‘KADIN’ VAR
Programda kadınları odağa alan oyunlar dikkat çekiyor. Meltem Cumbul’un oynadığı, Milena Jesenská ve Franz Kafka aşkının günümüze ulaşmamış ‘eksik parçaları’nı tamamlayan Ben ‘Sevgili Milena’, Fransız Devrimi’nin bir parçası olmuş ve giyotinle idam edilmiş dört kadını sahnede buluşturan ‘Madam Giyotin’, Deniz Kaptan’ın ‘Kadın Hikâyeleri’ kitabından uyarlanan ‘Tut! Bırak!’, erkekler tarafından katledilen kadınların sesini öbür dünyadan duyuran ‘Ölü Kadınlar Diyarı’, Yıldız Kenter anısına öğrencileri Mam’Art Tiyatro, Ayça Bingöl ve Görkem Yeltan tarafından sahneye taşınan ‘Ben Anadolu’ ve yedi kadının, yedi Koronavirüs öyküsü anlattığı ‘Her Güne Bir Vaka’ bu yapımlardan.
DÖRT ULUSLARARASI YAPIM
Festivalin açılış gösterisi 14 Kasım Cumartesi akşamı Yapı Kredi bomontiada’da, Fransız Retouramont topluluğu tarafından hayata geçirilen dans projesi ‘Diagonale Ascendante’ olacak. Fanny Gombert ve Nathalie Tedesco bedenin yükselişteki sınırlarını, bedenlerinin enerjisini dik bir yapıya tırmanarak sorguluyor. Dansçıların bu düeti, onların hareket ettiği yapıya yansıtılan projeksiyonla pekiştiriliyor.
Klasik baleye getirdikleri özgün yorumlarıyla bilinen uluslararası dans topluluğu Club Guy&Roni, son çalışmaları ‘Kuğu Gölü’yle 18-19 Kasım’da Hollanda’dan canlı yayınla izleyiciyle buluşacak. Internationaal Theater Amsterdam yapımı ‘Babamı Kim Öldürdü?’ ve izleyiciyle online olarak buluşacak olan, Pippo Delbono’nun ‘Dopo La Battaglia’sı (Savaştan Sonra) festivalin diğer iki uluslararası konuğu.
Metin Akpınar’ın altmış yıla yaklaşan kariyerini ekrana taşıyan ‘İyi ki Yapmışım’ belgeseli de festival kapsamında seyirciyle buluşacak.
Kaynak: Hürriyet