robot

Makine ve insan arasındaki diyalog

Borusan Contemporary, insan bedeninin hareketlerine odaklı “Akışkan Bedenler” ve edebiyat ile çağdaş sanat arasında diyalog halinde olan ” Üvercinka” sergisini ağırlıyor.

Makinelerde insanlar gibi kıvrak olabilecek mi? Gördüğünüz resimde dansçı robota figürler öğretiyor. Ve robotta bu figürleri kopyalayıp dansçıyı taklit ediyor. Makine ile insan arasındaki diyalogu oluşturan denge, uyumluluk,meydan okuma,rekabet,üstünlük sağlama gibi kavramlar.

Borusan Contemporary ’nin yeni sezon sergisini “Akışkan Bedenler” insan bedeni üzerine yapmayı düşünüyor. Küratörlüğünü Conrad Bodman’ın üstlendiği sergide Universal Everything’in insan biçimine duyduğu  ilgi, insanın karakteristlik özellikleri  ve davranışları üzerinden inceleme yapıyor.

Universal Everything, sanatçı, tasarımcı, animasyoncu, müzisyen ve yazılımcılardan oluşan bir ekiple işlerinde gelişmekte olan teknolojileri kullanarak insan bedeni üzerine yeni ifade biçimlerini irdeliyor.

Serginin ikinci katında yer alan video heykel “Yürüyen Şehir” ise zamanla değişen şehirlerden. Video heykel, 1960’lardaki ütopik vizyonlara sahip mimari pratik “Archigram” ve insan haraketini inceliyor. Göçebe şehir yürüdükçe radikal mimarinin malzeme ve desenleri karşılaştığı ortama göre değişiyor.

Aynı kattaki animasyon video “Portre”de dikkat çekiyor. Videoda gördüğümüz yüz, dijital tuvalde hareket eden dijital fırça darbeleri ile oluşuyor. Hareket eden, yaşayan bu portre Rembrandt’ın zengin ve koyu tonlarını referans alarak karanlıktan aydınlığa doğru resim yapma yöntemlerini kullanıyor.

“Kabileler” adlı animasyon videoda da birbirlerine senkronize olmuş bir şekilde hareket eden binlerce insan ortak amaçları varmış gibi gözükür… Bu işle, grubun birey üzerindeki etkisini sorguladıklarını belirtiyorlar.

Sergi, bireyin bedenine ve bu bedenin yeniden şekil alma, dönüşme ve uyum sağlama kapasitesine odaklanıyor.