Bu yılın yaz aylarında kurulan bağımsız sanat topluluğu ‘gestus’ ilk yapımlarıyla tiyatroseverlerin karşısına çıkmaya başladı. Yazar ve yönetmen Gökhan Erarslan’ın yazıp yönettiği oyunda, Devlet Tiyatrosu sanatçılarından, oyuncu ve yönetmen Tolga Çiftçi rol alıyor. Bir akademisyenin son dersine odaklanan oyun, gündelik hayattan aile kurumuna, açılıyor.
Bir akademisyenin son dersine odaklanan oyunda, gündelik hayattan aile kurumuna, politikadan kadın-erkek ilişkilerine kadar pek çok konu ‘etik’ kavramı üzerinden tartışmaya açılıyor. Bu bir hesaplaşma oyunu; “Etik Nedir?”çok konuşulan ama neredeyse hiç görülmeyen bir kavram olan etik kavramının üzerinden toplumsal hayatta görmezden geldiğimiz pek çok hadisenin izini sürerek, sert bir eleştiriyi sahneye taşıyor.
Oyunun en çok dikkat çeken yanı ise finaline seyircinin karar veriyor olması. Oyunla ilgili yazarı ve yönetmeni Gökhan Erarslan “Sanat kaygıdan doğar. Ben de kaygılıyım. Çünkü bu ülkede birileri konuşmaya başlarken susturuldu, birileri sessizliğe itildi, birileri işinden edildi, birileri işinden edilirken başka birileri sustu ve olan biteni seyretti. Peki, bu olanlar etik miydi sizce? İşte biz bu oyunda bunu, bunları sorguluyoruz, ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’, diyen bir adama yılan bir gün dokunursa ne olur, bunu tartışmaya açıyoruz. Bu tartışmaya seyirciyi de dâhil ediyoruz ve finalde kararı izleyiciye bırakıyoruz. Yani seyirci kendi vicdanında ya da aklında neyin etik olup neyin olmadığını düşünüyor, tartıyor ve karakter adına bir yargıda bulunuyor. Bu bir sosyal deneydir aynı zamanda” diyerek oyunun çarpıcılığıyla alakalı seyirciye bir davette bulundu.