Nar Sanat İstanbul Eğitim ve Kültür Sanat Derneği ve Derneğimize ait olan M.E.B. Özel Nar Sanat Eğitim Kursu olarak Baş öğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm öğretmenlerimizin ve kuruluşumuzdan bu yana kurumumuza emeği geçen tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım öğretmenler gününü kutlaı en içten dileklerimizle teşekkür ederiz.
Genel tanımlama olarak Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama gündür.
Pek çok ülkede 1994’ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı”’nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”’ni oybirliği ile kabul edilişinin yıldönümüdür.
Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler Öğretmenler Günü olarak belirlenmiştir. Örneğin 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen ) her yıl 28 Şubat günü, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Öğretmenler Gününün tatil olup olmadığı da ülkesine göre değişir.
Türkiye’de Öğretmenler Günü
Türkiye’de her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Bu, 1981 yılında başlamış bir uygulamadır.
24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti devletininin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği”ni kabul ettiği gündür. Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk’e “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” ünvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda vermiş ve bu ünvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesi’nin yayınlanması ile resmileşmişti.
Atatürk’ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında, onun “başöğretmen” oluşunun yıldönümlerinde ülke çapında Öğretmenler Günü kutlanmasına karar verildi. Öğretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, 26 Kasım 1992’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşir.
BAŞ ÖĞRETMENİMİZ ATATÜRK VE ÖĞRETMENLERLE İLGİLİ SÖZLERİ
- Mustafa Kemal AtatürK’ün öğretmenlerimiz ile ilgili sözlerine yer vermeden geçemeyeceğiz.
- Toplumun düşmɑnı cehɑlet, cehɑletin düşmɑnı öğretmenlerdir.
- Milletleri kurtɑrɑnlɑr yɑlnız ve ɑncɑk öğretmenlerdir.
- Öğretmenler!.Sɑrsılmɑz imɑnlɑ sizi izleyeceğiz ve kɑrşılɑştığınız bütün engelleri kɑldırɑcɑğız.
- Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseri olɑcɑktır.
- Dünyɑnın her yerinde öğretmenler, toplumun en fedɑkɑr ve sɑygıdeğer insɑnlɑrıdır.
- Öğretmenler bir milleti kurtɑrɑn en büyük unsurlɑrdır.
- Yeni nesil en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundɑn ve onlɑrın yetiştirecekleri öğretmenlerden ɑlɑcɑktır.
- Benim ɑsıl ɑnlɑtılɑcɑk yɑnım öğretmenliğimdir. Toplumɑ, milletime ben, öğretmenlik yɑpɑbiliyorsɑm, beni onunlɑ ɑnlɑtın. Yoksɑ kɑzɑndığım zɑferler, yɑptığım öteki işlerle beni ɑnlɑtmɑnız pek önemli değildir.
- Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.
- Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır…
- Öğretmenler! Erkek ve kız çocuklarımızın, aynı suretle bütün tahsil derecelerindeki talim ve terbiyelerinin pratik olması mühimdir. Memleket evlâdı, her öğrenim aşamasında ekonomik hayatta verimli, etkili ve başarılı olacak surette donatılmalıdır.…
- Sizin başarınız, Cumhuriyetin başarısı olacaktır
- …Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet henüz millet namını almak yeteneğini elde edememiştir. Ona alâlâde bir kütle denir, millet denmez…
- Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır.
- Bir topluluk ulus olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır. Onlardır ki,toplumun gerçek bir ulus haline getirirler.
- Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakar muallim ve mürebbilerini sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.
- Öğretmenler! Cumhuriyet sizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.
- Unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir.
- Bir millet irfan ordusuna malik olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlar zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin yaşayacak neticeleri vermesi, ancak irfan ordusuyla kaimdir.
- Dünyanın her tarafında öğretmenler, insan topluluğunun en fedakar ve muhterem unsurlarıdır.”
- Öğretmenler; Cumhuriyetin fedakar öğretmen ve eğitimcileri, yeni nesli sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin beceriniz ve fedakarlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir… Sizin başarınız Cumhuriyetin başarısı olacaktır.
Atatürk’ün öğretmenlik mesleğine bakışı şu sözlerinde kesin bir nitelendirim açık bir anlamlandırım ve derin bir anlatım bulur:
– Hükümetin en verimli ve en önemli görevi milli eğitim işleridir..(1922)
– Cumhurbaşkanı olmasaydım Milli Eğitim Bakanı olmak isterdim…
– Benim asıl kişiliğim (niteliğim) öğretmenliğimdir. Ben milletimin öğretmeniyim…(1936)
– Eğitimdir ki ulusu özgür; şanlı ve yüksek bir toplum olarak yaşatır..(1924)
– Eğitim okul demektir. .(1919)
– Okul adını hep birlikte büyük saygı ile analım! (1922)
– Gerçek zaferi siz (öğretmenler) kazanıp sürdüreceksiniz..(1922)
– Eğitim bakanı olarak milli irfanı yükseltmeye çalışmak en büyük emelimdir.
– Bilim ordusunun değeri siz öğretmenlerin değeri ile ölçülecektir…(1923)
– Öğretmenler…bilim esasından kazanmaya başladıkları egemenliği sonuca ulaştırmalıdırlar.
– Bununla öğretmenlik mesleği gerçek gelişme devrine dahil olacaktır…(1924)
– Öğretmenler sizin başarınız Cumhuriyet’in başarısı olacaktır…(1924)
– Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır…(1924)
– Öğretmenler! Cumhuriyet sizden fikri hür.Vicdanı hür.İrfanı hür nesiller ister…(1924)
– Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir…(1925)
İş günlerinde Öğretmenler Gününü kutlayan diğer ülkeler
Azerbaycan
Azerbaycan’da her sene 5 Ekim günü Uluslararası Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.
Avustralya
Avustralya’da Öğretmenler Günü Ekim ayının son cuma gününde kutlanır. [2]. UNESCO tarafından Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlanması tavsiye edilen 5 Ekim’de Avustralya’da genellikle okullar tatil olduğu için ekim ayının son cuma günü Öğretmenler Günü olarak kabul edilmiştir.
Çek Cumhuriyeti
Evrensel eğitimin ilk savunucularından Jan Amos Comenius’un doğum yıldönümü olan 28 Mart günü Öğretmenler Günü olarak kutlanır.
Hindistan
Hindistan Öğretmenler Günü’nü 5 Eylül’de kutlar. Bu, eski Hindistan devlet başkanı ve öğretmeni Dr. Sarvepalli Radhakrishnan’ın doğum günüdür. Dr. Radhakrishnan 1962’de Hindistan cumhurbaşkanı olunca bazı öğrencileri ve arkadaşları onun doğumgününü kutlamalarına izin vermesi konusunda kendisine isteklerini danışmıştır. Dr. Radhakrishnan da yanıt olarak Benim doğumgünümü ayrıca kutlamak yerine, 5 Eylül Öğretmenler Günü olarak kutlansa bu benim kendi gurur ayrıcalığım olur. demiştir.
Bu gün Hindistan’da tatil değildir. Bu gün bir kutlama günü olarak kabul edilip öğrenciler normal bir günmüş gibi okula gelir; olağan etkinlikler ve dersler, kutlama aktiviteleriyle birlikte teşekkür ve hatırlama da içerir. Bazı okullarda bu günde öğretmenlerin sorumluluklarını son sınıf öğrencileri alarak öğretmenlerinin kıymetini bildiklerini onlara gösterir.
Geleneksel olarak, Hintliler öğretmenlere çok büyük bir saygı ve onur barındırmışlardır. Eski bir Hintlinin söylediğine göre (genellikle öğrencilere öğretilir) öğretmeni 3. sırada sıralar, Tanrı’dan bile önce: Anne, Baba ve Öğretmen Tanrı’dır anlamında “Maata, Pitha, Guru, Daivam”. Bir beyitin (doha) söylemi Guru Govind doou khare kake lagon paai? Balihari guru aap ki Govind deeo batai, ne göre “İlk selamımı kime vermem gerektiği konusunda içinden çıkılmaz bir durum içindeyim: Öğretmen mi yoksa Tanrı mı. Beni Tanrı’yı bilmem konusunda aracılık edecek kişi olan öğretmeni seçmeliyim.” Başka bir örnek olarak, Hinduizm’in kutsal kitabının orta kısımlarında “Guru Bramha, Guru Vishnu, Guru devo Maheshwaraha – Gurusakshath parabramha tasmai shree gurve namaha,” der, çevirisiyse “Öğretmen üçlü birliktir. Öğretmenin kendisi Tanrı’nın önündeki belirtidir.” Öğretmen her çocuğa her kimseye bilgi vermekle kalmaz onun annesi görevini de üstlenmiş olur.
İran
Murtaza Mutahhari’nin öldürülüşünün yıldönümü olan 2 Mayıs günü Öğretmenler Günü’dür.
Malezya
Malezya’da Öğretmenler Günü (Malezyaca: Hari Guru) 16 Mayıs’ta kutlanır.
Peru
1953’ten bu yana 6 Temmuz günü resmi olarak Öğretmenler Günü’dür. Peru’nun bağımsızlığını kazanmasından sonra 6 Temmuz 1822’de kabul edilen bir yasa ile ülkedeki ilk öğretmen okulunun kurulması sebebiyle 6 Temmuz günü seçilmiştir.
Slovakya
Jan Amos Comenius’un doğum yıldönümü olan 28 Mart günü Öğretmenler Günü olarak kutlanır.
M.E.B. Özel Nar Sanat Eğitim Kursu Öğretmenlerimize katkılarından dolayı teşekkür ederiz. İyi varsınız.
Prof.Dr. Salih GÜNEY – Yönetim Kurulu ve Yaratıcı Drama Liderliği Eğitim Danışmanı
Yar.Doç.Dr. Günay Deniz DURSUN – Yönetim Kurulu Finans ve İş güvenliği Danışmanı)
Coşkun NEHİR– Şan ve Ses Eğitimi, Ses Terapisi
Şeyma YÜREKİR – Keman/Piyano/Gitar/Solfej
Zafer TUĞRİÇERİ– Elektro ve Klasik Gitar
Ersin SARACIK– Piyano / Solfej
Cem CÜCENOĞLU– Piyano ve Org Eğitmeni
Murat KELEŞ – Bas Gitar
Özdemir KALYONCU – Elektro ve Klasik Gitar
İbrahim Can BAŞARIR – Bass gitar/ Piyano/ Klasik Gitar
Fulya BETEŞ – Fotoğraf
Erhan KARACA– Bateri
Hale ŞAKAR ÜRKMEZGİL– Resim / Akademiye Hazırlık
Ezgi BAYTÖRE – Çocuk Resim /akademiye Hazırlık
Kamuran TERZİOĞLU– Akordeon
Mert ERAĞAN– TSM Koro
Onur DOĞAN– Senaryo ve Kısa Film
Serkan AKSARI – Diksiyon ve Etkili Konuşma
Banu ÇAVUŞ – Okul Öncesi Yaratıcı Drama Eğitmeni ( 4 – 10 Yaş)
Esin KARAKAYA – Halis BAYRAKTAROĞLU 10 Yaş ve Üstü Tiyatro (Tiyatro- Diksiyon – Konservatuvarlara Hazırlık (Tiyatro) – Yetişkinlere Sahne Pratiği)
Murat HASGÜN – Bağlama
Anna ALTUNOĞLU -Bale ve Modern Dans
Ali ŞAR – Diksiyon ve Etkili Konuşma
Reşat TOKATLI – Keman / Piyano
Erkan BAŞA -Şan-Ses Eğitimi, Piyano, Solfej,
Volkan DEMİRLER – Flüt(Yan Flüt) / Piyano
Orçun SOYLU– Keman/Piyano/Gitar/Solfej
Deniz İME – Halk Dansları
Muhittin GÜRKAYNAK – Latin Dansları(Salsa,Bachta, Tango V.S.)
ve elbette emeği geçen yöneticilerimiz Melike TÜRKER ve Karina ÖZCAN‘a da teşekkür etmeyi unutmamalıyız.