cocuk

Çocuklarda ekrana bağımlılık, beyin yapısını değiştiriyor

Okul öncesi yaş grubundaki çocukların ekrana bakma, ekrana bakmalarını gerektiren bir medya kullanımı ve bunlar ile beyinlerindeki yapısal farklara odaklanan özel bir çalışmayı yayımlayan JAMA Pediatrics, aslında uzun zamandır bilinen ancak net bir şekilde ortaya konulamayan önemli bir sıkıntıyı gün yüzüne çıkarmış oldu.

Söz konusu çalışmada, ekrana bakarak daha fazla zaman geçiren çocukların okuma, yazma ve dil yeteneklerini destekleyen beyin bölgelerinde daha düşük seviyede yapısal bütünlük olduğu gözlemlendi. Söz konusu bu bölgelerde düşünsel, görüntüleme, tasvir etme, imgelem ve hatta yönetme yeteneklerinin de kontrol edildiğinin altını çizmemiz gerekiyor.

Mevcut çalışma, beyin gelişiminin oldukça hızlı ve şeklen değiştiği bir dönemi olan erken çocuklukta ekran medyasında geçirilen sürenin en azından belirli noktalarının sub-optimal (standardın altında) bir stimülasyon sağlayıp sağlamadığı sorusunu gündeme getirdi.

18 aylıktan daha küçük olan bebeklerin video sohbeti (ekran karşısındaki ile interaktif ilişki kurabildiği ekran süresi) dışında hiçbir şekilde ekrana bakmaması gerektiği, 18-24 aylık bebeklerin dijital medya ile tanışmasını isteyen ebeveynlerin bu süreçte üst kalite programları tercih edip, çocukları ile birlikte olması gerektiği ve o sırada gördüklerini açıklamaları gerektiği not edildi.

Yine mevcut çalışma kapsamında 2 ila 5 yaşındaki çocukların ise günde bir saat ile sınırlandırılmış biçimde yüksek kaliteli programlar ile angaje olmak kaydı ile ekran süresine izin verilebileceği not edildi. Yine ebeveynlerin çocuklar ile birlikte sürece dahil olmaları, gördüklerini açıklamaları ve etraflarındaki dünya ile ilişkilendirerek günlük hayatta uygulamalarını yapmaları gerektiği de eklendi.

EKRAN BAĞIMLILIĞINI SANAT İLE ENGELLEYEBİLİRSİNİZ
Erken çocukluktan itibaren müzik, resim, bale, dans veya sanatın başka bir dalı ile tanışmanın çocukların zekasını yüzde 90 oranında arttırdığını gösteren araştırmalarında bulunduğunun altını çizmek gerekiyor.

Yetişkinlerin yanı sıra çocukların da her geçen gün biraz daha ekran bağımlısı haline geldiğini göz ardı etmememiz ve bunun için mutlaka bir önlem almamız gerekiyor.