Bakırköy’de pek çok dalda olduğu gibi M.E.B. Onaylı ilk ve tek Davul / Bateri dersi vermeye yetkili olan kurumumuza diğer dallarda olduğu gibi Davul/Bateri dalında da pek çok soru sorulmaktadır.
Elbette ki Davul /Bateri dersini değişik yaş gruplarından farklı kişiler gerek hobi ve gerekse M.E.B. sertifikalı olarak da veriyor olmamız dolaysıyla tüm eğitimlerimizde olduğu gibi zaman zaman sorularla karşılaşabiliyoruz.
Bizlere sıkça sorulan sorular ve cevaplarını sizler için derledik. Aşağıda Davul /Bateri konusunda aklınıza takılan pek çok soruya cevap bulabileceksiniz.
Sıkça Sorulan Sorular:
Yaşım oldu 35, elime hiç baget almadım. Benden davulcu olur mu?
Cevap: Tabii ki olur. Bu yaştan sonra da belli bir tekniğe ulaşmış pek çok davulcu ve öğrencim oldu. Önemli olan odaklanıp zaman ayırabilmeniz. Yaşın hiç önemi yok. Şu anki öğrencilerimin yaş aralığı 5-45 arasında.
Peki kas, güç, boy gibi fiziksel durumlar?
Cevap: Davul çalmanız için kaslı, uzun boylu vs. olmanız gerekmez. Geçmişten beri pek çok kısa boylu ve zayıf davulcularla karşılaşıyoruz. Aynı zamanda kilolu olanlarla da. Bunun dışında davul çalmak kaslarınızda belirgin bir büyümeye yol açmaz. Davul cinsiyet ayrımı da tabii ki yapmaz 🙂 Kadın davulcuların güç, kas vs gibi fiziksel farklılıklarının davul çalmakla alakası yoktur. bkz. Maria Martinez :
Ne zaman bir şeyler çalmaya başlarım?
Cevap: İlk ay daha çok koordinasyonumuzu oturtmaya çalışıyoruz. 1. aydan sonra ritmlerde bir şeyler oluşturmaya başladığınızı göreceksiniz. Daha ilerisi sizin çalışmanıza bağlı olarak değişir.
Bir süredir davul çalıyorum, derslere nereden başlayacağız?
Cevap: İlk derste sizi dinleyerek, amaçlarınıza ve ilerlediğim programa göre bir yol belirliyorum. Belli bir seviyeniz de olsa eksiklerinizi de belirleyip ona göre ilerliyoruz.
Sadece belirli bir konu üzerine ders alabilir miyim?
Cevap: Evet. Sadece twin pedal çalışmaları için gelen öğrencilerim var. Bunun dışında çalışabileceğimiz konular hakkında bana yazabilirsin.
Ne kadar çalışmalıyım?
Cevap: Gerçek şu ki günde 4-5 saat çalışmalısın. Tanışıp sohbet ettiğim ünlü davulcular da hala o kadar çalıştığını söylüyor. Ama iş, okul, sosyal hayat derken pek çoğumuz zaman ayıramıyor. Bu yüzden öğrencilerime tavsiye ettiğim günlük en az 20-30 dakikalık çalışmalar başlangıç için yeterli olacaktır.
Nota bilmiyorum. Öğrenmem gerekir mi? Davulda nota var mı?
Cevap: Her müzik aletinde sesler notayla belirtilir. Davuldaki seslere karşılık gelen notalar vardır. Ama melodik bir enstrüman olmadığı için notaların süreleri bizi daha çok ilgilendiriyor. Bunu da başlangıç olarak sizi zorlamayacak şekilde 1-2 derste öğreniyoruz.
Davul almama gerek var mı?
Cevap: Davul olmadan da çalışmanın yolları var. Bunun için müzik aletleri satan mağazalardan çalışma pedleri edinebilirsiniz. Ama bir davulunuz olsa tabii ki gelişmenize katkısı olacaktır.
İşlediğiniz belli bir müfredat, program var mı? Süresi nedir?
Cevap: Başlangıç seviyeleri için ortalama 8-9 aylık bir programım var. Sonraki seviyeler için belirli konulara yöneliyoruz.
Stil çalışmaları yapıyor muyuz?
Cevap: Temel programdan sonra jazz, latin, funk, rock, metal gibi pek çok konuda çalışabiliriz.
Davul dersi almamın bana katkısı tam olarak ne olacak?
Cevap: Davul çalmayı kendi başınıza da öğrenebilirsiniz. Ancak yanlış teknikler geliştirebilir ve bunları düzeltmeniz yıllarınızı alabilir. Profesyonel bir eğitmenle çalışarak teknik yanlışları düzelterek yıllarınızı kazanabilirsiniz. Bunun dışında nasıl çalışacağınızı, nereden başlamanız gerektiğini, hangi tekniği nerede kullanacağınızı öğrenirsiniz.