Başkentte kültür sanat
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, bugün ve yarın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu’nu ağırlayacak.
ANKARA Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, bugün ve yarın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu’nu ağırlayacak.
Antonio Pirolli’nin yöneteceği konserde Solistler Cemi’i Can Deliorman, Soprano Evren Ekşi, Mezzo Soprano Chiara Amaru, Bas Tenor Enea Scala eşlik edecek.
Bilkent Senfoni Orkestrası, 12 Mayıs’ta J. Rodrigo’nun “Concierto Madrigal”, N. Koshkin’in “Beş Gitar için Konçertino”, G. Bizet’in “L’Arlesinne” adlı yapıtlarını dinleyicilerin beğenisine sunacak.
Ankara Devlet Tiyatrosu bu hafta 10 oyun, Ankara Devlet Opera ve Balesi 7 eser ve “Anthion Ensemble” konseriyle izleyiciyi selamlayacak.
Bugün başlayacak “Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali”, 17 Mayıs’a kadar sanatseverlerle birlikte olacak.
Başkentte hafta boyunca gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:
-Tiyatro-
Büyük Tiyatro: Yönetmenliğini Şakir Gürzumar’ın yaptığı “Genç Osman” adlı yapıt, 13 Mayıs’ta izlenebilir. Turan Oflazoğlu’nun kaleme aldığı eserin dekor tasarımı Sertel Çetiner’e, giysi tasarımı Gülümser Erigür’e ait. Işık düzenini Şükrü Kırımoğlu’nun, müziklerini Can Atila’nın hazırladığı oyunun koreografisi Handan Özer’e ait. Yapıtta, Akın Erozan, Tolga Tuncer, İlhan Kantarcı, Kutay Sungar, Ahmet Erkut, Nusret Şenay, Cahit Çağıran, Kayhan Sarıgöllü, Uğur Kaya, Mine Medya Haktanır, İhsan Sanıvar, Neşe Baykent, Füsun Akay, Fikret Ergin, Halit Güngör, Nejat Armutçu, Efe Ünsal, Sibel Durak, İbrahim Korumaz, Zeki Tüzün, Nazlı Polattaş, Ülker Kılıçaslan, Batu Ergün, Cihan Kaymak, Volkan Özman, Çağılman Öztornacı, Çağlar Ekinci, E.Irmak Bavkır, Erdem Serkan Saraç, Aytek Şayan, İlhan Deliktaş, İrfan Atav, Kadir Samet Karaman, Kıvanç Değirmenci, Nazım Hikmet Çalışkan, Sabri Akdemir, Velican Demirel, Okan Koç, Umut Saçar, Atalay Şahin, Abdülaziz Öktem, Burak Soyak, Engin Bostancı, Eren Demir, Ferhat Kıratlı, Fırat Göngör, Hüseyin Erdoğan, Hüseyin Sinan Hürkardeş, Kartal Can Ermiş, Kayhan Çelik, Onur Sanatlın, Orhan Kara, Ömür Eliaçık, Sercan Özyazıcı, Serkan Ulus, Tarık Şengil, Serkan Çalık, Hasan Üreten, Hüseyin Özdemir ve İpek Gürol rol alıyor.
Cüneyt Gökçer Sahnesi: Faruk Erem’in yazdığı, Mehmet Baydur’un oyunlaştırdığı, Volkan Özgömeç’in yönettiği “Elma Hırsızları” 10-13 Mayıs tarihleri arasında görülebilecek. Faruk Erem’in “Bir Ceza Avukatının Anıları” adlı eserinden Mehmet Baydur tarafından oyunlaştırılan eser, hukuk ve yasaların adil olması zorunluluğunu farklı sosyal çevrelerden insanların yaşanmış gerçek hayat hikayeleriyle anlatıyor. Dekor tasarımı Kerem Çetinel’e, ışığı Kazım Öztürk’e ait eserin müziği Cem İdiz imzasını taşıyor. Eserde, Ahmet Türkoğlu, Oktay Dal, Edip Tümerkan, Levent Şenbay, Tolga Çiftçi, Çağrı Evren Turan başlıca rolleri paylaşıyor.
Şinasi Sahnesi: “Soğuk Bir Berlin Gecesi” adlı oyun, bugünden başlayıp 13 Mayıs’a kadar sahne alacak. Barış Eren’in yazıp yönettiği oyunun dekoru Sinan Yardımedici’ye, giysi tasarımı Günnur Orhon’a, ışık düzeni Zeynel Işık’a ait. Olcay Kavuzlu, Fulya Koçak, Ferahnur Barut, Eray Eserol, Adnan Erbaş ve Mahmut Işık rol alıyor. Yapıt Almanya’da dili, dini ve kültürü farklı olduğu için ötekileştirilen Tarık’ın yaşadıklarını anlatıyor.
Küçük Tiyatro: William Shakespeare’nin yazdığı, Zeynep Avcı’nın dilimize çevirdiği, “Venedik Taciri” adlı eser, bugünden itibaren 13 Mayıs’a kadar seyredilebilecek. Erhan Gökgücü’nün yönetmenliğini yaptığı eserin dekor ve giysi tasarımı Ali Cem Köroğlu’na, dans düzeni Canan Kırımsoy’a, müzik düzeni İhsan Bengier’e ait. Oyunda, Tolga Tecer, Erdinç Doğan, Bülent Çiftçi, Ercan Eker, Cebrail Esen, Dilek Bozkurt, Seda Oksal, Hüseyin Baylan, Tamer Levent, Şevki Çepa başlıca rolleri paylaşıyor.
Akün Sahnesi: “Nazım Hikmet’in ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’ndan Onbir Tablo” adlı eser, bugün, yarın ve 12 Mayıs’ta sahne alacak.
“Pal Sokağı Çocukları” isimli gençlik oyunu, 12 ve 13 Mayıs’ta sahnelenecek.
“Sunay Akın Anlatıyor” 14 Mayıs’ta sanatseverlerle buluşacak.
Altındağ Tiyatrosu: “Haydi Karına Koş” oyunu, 10-13 Mayıs tarihleri arasında izlenebilecek. Ray Cooney’nin kaleme aldığı, Ali Hürol’ün yönettiği eser, “John” adlı çapkın erkeğin birbirinden habersiz eşleri Barbara ve Mary arasındaki koşuşturmasını ve beraberinde yaşanan komik olayları işliyor.
İrfan Şahinbaş Sahnesi: “Orkestra” adlı yapıt bugün, yarın ve 12 Mayıs’ta görülebilecek.
Stüdyo Sahne: Nikolay Vasiliyeviç Gogol’un “Bir Delinin Hatıra Defteri”, 11 ve 13 Mayıs’ta görülebilir. Sylvie Luneau ile Roger Coggio tarafından uyarlanan, Coşkun Tunçtan’ın Türkçeleştirdiği yapıtın proje tasarımı ve yönetmenliğini Cem Emüler üstleniyor. Eserde, 1960’lı yıllarda Türk tiyatrosunun büyük ustası Genco Erkal’ın iki farklı yorumla sahneye getirdiği Aksenti İvanoviç Poprişçin karakterini Erdal Beşikçioğlu canlandırıyor. Tek kişilik oyunun dekor ve giysi tasarımı Sertel Çetiner’in, ışık düzeni Seyhun Ayaş ile Zeynel Işık’ın, müzik, ses ve efekt tasarımı da Tayfun Gültutan’ın imzasını taşıyor. Gogol’un içinde yaşadığı Rus toplumunun genel yapısını ve bireylerini büyük bir dikkatle tahlil ettiği eser, yazarın birbirinden ilginç gözlemlerini yansıtması açısında önem taşıyor. Hayatın gerçeklerini kabul edemeyen ve hezeyanlar içinde olan bir adamın adım adım deliliğe giden dramını gözler önüne seren yapıtta Beşikçioğlu, sahneye kurulan özel bir vinçle seyirci karşısına çıkıyor.
Oda Tiyatrosu: Şahin Örgel’in yazdığı, Murat Çidamlı’nın yönettiği “Yosunlar” adlı yapıt 11-12 Mayıs’ta izlenebilecek. Dekoru Hakan Dündar’a, kostümü Töre Özsel’e ait eserde Neşet Erdem, Şemsettin Zırhlı, Aslı Artuk Şener rol alıyor.
-Uçan Süpürge 15. kez kadınlar için havalanacak-
Sanatseverler, bugün başlayan “Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali”ne 17 Mayıs’a kadar katılabilecek.
Festival, bugün Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde yapılacak açılış töreniyle başlayacak. Gecede Hale Soygazi’ye “Uçan Süpürge Onur Ödülü”, Füsun Demirel ve Serra Yılmaz’a “Bilge Olgaç Başarı Ödülleri” verilecek.
Festivalde, film gösterimlerinin yanı sıra söyleşiler, film okuma etkinlikleri, sergiler ve birçok sürprizle yer alacak. “Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali”nde bu yıl Fas’tan Filistin’e, Şili’den Estonya’ya, Norveç’ten ABD’ye 115 film gösterilecek.
Genç kadın oyuncuları yüreklendirmek, onların sinema yolculuklarını destekleyerek bu alandaki üretimlerine dikkat çekmek ve Türk sinemasında kadınlara yönelik güçlü, olumlu rollerin yazılmasını teşvik etmek amacıyla verilen “Genç Cadı Ödülü”nün dördüncüsü bu yıl sahibini bulacak.
ODTÜ ile Ankara ve Hacettepe üniversitelerinde özel gösterimler ve söyleşiler düzenlenecek olan festival kapsamında, kurmaca uzun metraj filmlerin gösterimleri Kızılırmak Sineması’nda, kısa metraj ve belgesel filmler Alman Kültür Merkezi’nde yapılacak.
-Opera-bale-
Opera Sahnesi: “Tannhauser” adlı yapıt 12 ve 16 Mayıs’ta seyirciyle buluşacak.
Richard Wagner tarafından 1845’te yazılmış ve bestelenmiş eserde, kutsal ve kutsal olmayan aşk arasındaki ilişkileri ve insanların ruhunun aşk ile kurtulması anlatılıyor.
Tahtta sadece 93 gün kalan ve geçirdiği sinir buhranları nedeniyle akli dengesinin bozuk olduğu gerekçesiyle saltanatı sona erdirilen “V. Murad”‘ın yaşamının konu edildiği bale, bugün ve 14 Mayıs’ta izleyiciyle buluşacak. Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin yeni eserinde bestekar padişah Murad’ın, Emre Arıcı ve Bujor Hoinic tarafından düzenlenen kendi eserleri kullanılıyor. Duygusal bir yapıya sahip olan padişahın ruh dünyasının da işlendiği eserde, saltanat kayığı, Çırağan Sarayı ve saray yaşamı görkemli dekorlarla izleyicinin karşısında oluyor.
Modern Dans Topluluğu’nun “Bir Yaz Gecesi Rüyası” adlı gösterisi 15 Mayıs’ta sahnelenecek.
Leyla Gencer Sahnesi: Müzikli gösteri “Pekin Operası” 12 Mayıs’ta dinleyicilerin beğenisine sunulacak.
Çocuk müzikali “Uyuyan Güzel”, 13 Mayıs günü küçük izleyicilerin beğenisine sunulacak.
Operet Sahnesi: Müzikli gösteri “Seslerle Anadolu” 13 Mayıs’ta seyredilebilir.
Ankara Devlet Opera ve Balesi ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) sanatçılarından oluşan “Anthion Ensemble” 15 Mayıs’ta konser verecek.
Çocuk Balesi Yıl Sonu Temsili, 14 ve 15 Mayıs’ta sunulacak.
-Konser-
CSO: Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, bugün ve yarın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu’nu ağırlayacak.
Antonio Pirolli’nin yöneteceği konserde Solistler Cemi’i Can Deliorman, Soprano Evren Ekşi, Mezzo Soprano Chiara Amaru, Bas Tenor Enea Scala eşlik edecek.
19 Mayıs’ta Atütürk Spor Salonu’nda verilecek Gençlik ve Spor Bayramı Konserinde dinleyiciyle buluşacak orkestrayı, şef Emin Güven Yaşlıçam yönetecek.
BSO: Bilkent Senfoni Orkestrası, 12 Mayıs’ta Tulio Gagliardo Varas’ın yönetiminde sahne alacak. Orkestraya gitarda Olga Kamornik, Asya Selyutina, Soner Egesel, Kağan Korad ve Kürşad Terci eşlik edecek. J. Rodrigo’nun “Concierto Madrigal”, N. Koshkin’in “Beş Gitar için Konçertino”, G. Bizet’in “L’Arlesinne” adlı yapıtları dinleyicilerin beğenisine sunulacak.
Antalya’da Kültür-sanat
Antalya 3. Uluslararası Tiyatro Festivali, İtalya’nın ünlü sokak tiyatrosu grubu Studio Festi’nin “Gezegenler” gösterisiyle açılacak
Antalya 3. Uluslararası Tiyatro Festivali, İtalya’nın ünlü sokak tiyatrosu grubu Studio Festi’nin “Gezegenler” gösterisiyle açılacak.
Türkiye’nin tarihi ve sanatsal dokusunu uluslararası platformda paylaşmayı amaçlayan 3. Uluslararası Tiyatro Festivali, Antalya Devlet Tiyatrosu’nun ev sahipliğinde 14-25 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Festival, İtalya’nın ünlü sokak tiyatrosu grubu Studio Festi’nin 14 Mayıs’ta Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştireceği “Gezegenler” isimli gösterisiyle başlayacak. Hollanda Ro Tiyatrosu, 11 annenin gerçek bir mutfakta yemek pişirdiği ve seyirciyle paylaştığı “Anneler” oyunu ile 15 ve 16 Mayıs’ta sahnede olacak.
Festivale katılacak 10 topluluk, 7’si yabancı, 5’i yerli 12 oyun sahneleyecek. Festival, Çin Sokak Tiyatrosu’nun “Ejderha ve Aslan” oyunuyla 25 Mayıs’ta kapanacak.
-Antalyalılar tiyatroya doyacak-
Festival boyunca Antalyalılar, Romanya Deva’s Art Tiyatrosu’nun ünlü Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun hayatından yola çıkan “Frida” dans gösterisini, Rusya Vakhtangov Tiyatrosu “Vanya Dayı”yı, İsviçre Markus Zohner Tiyatrosu “Don Juan”ı sunacak.
KKTC’den Lefkoşe Belediye Tiyatrosu da Yiğit Sertdemir’in komplo teorisi üzerine kurulu “Ortak Bölenlerin En Büyüğü” isimli komedisi ile festivale katılacak.
Devlet Tiyatroları da Antalya 3. Uluslararası Tiyatro Festivali’nde 4 oyunla yer alacak. Ankara Devlet Tiyatrosu, Haldun Dormen imzalı oyunu “Kantocu” ve ünlü çocuk klasiği “Pal Sokağı Çocukları”, İstanbul Devlet Tiyatrosu da “Ölüleri Gömün” ve “Benerci Kendini Niçin Öldürdü-” oyunlarıyla Antalyalılarla buluşacak.
Festival kapsamındaki sokak tiyatrolarının gösterileri Cumhuriyet Meydanı, Yat Limanı ve Konyaaltı Caddesi’nde yapılacak, oyunlar ise Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.
-Sezonun son prömiyeri “Satılmış Nişanlı”-
Bedrich Smetana’nın bestelediği üç perdelik komik opera eseri “Satılmış Nişanlı” Antalya’da sahnelenecek. Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin (ANTDOB) ilk kez sanatseverlerle buluşturacağı eserin prömiyeri bugün Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Kenan Korbek’in sahneye koyduğu ve Türkçe olarak sahnelenecek “Satılmış Nişanlı” 12 Mayıs Cumartesi günü Antalyalılar’ın beğenisine sunulacak.
ANTDOB’un bu sanat sezonundaki son prömiyer eseri olan “Satılmış Nişanlı”da kalabalık bir sanatçı topluluğu sahne alıyor. Solistlerin yanı sıra koro, orkestra ve bale sanatçılarının da yer aldığı eser dekor ve kostümleriyle de ilgi çekiyor.
Orkestrayı şef Hakan Kalkan’ın yönettiği eserin koro şefi ise Caner Ruhselman. Neslihan Öztürk’ün koreografi çalışmalarını üstlendiği eserde, dekor Gürcan Kubilay’a, kostüm Gülay Korkut’a, ışık ise Mustafa Eski’ye ait. İlk kez 1866 yılında sahnelenen eser, Bohemya’nın kırsal bir köyünde geçiyor. Eser, iki köylü gencin birbirine olan aşkı ve onların hırslı aileleri arasında geçen olayları anlatıyor.
ANTDOB’un hazırladığı müzikli oyun “Türküyem”, 13 Mayıs’ta Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak. Erdal Tuğcular’ın türkülerin düzenlemelerini ve kompozisyonunu yaptığı eserin librettosu Fatih Şanal’a ait.
-Senfoni’den “Bahar Konseri”-
Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Bahar Konserleri dizisinin üçüncüsünü yarın Muratpaşa Belediyesi Kent Meydanı’nda gerçekleştirecek. Antalya Valiliği’nce yürütülen 9 Mayıs Avrupa Günü kutlamaları kapsamında düzenlenecek konserde orkestraya solist olarak trombonda Tuncay Kayış ve Trombone Orkestrası, kemanda Melodi Kayış eşlik edecek. Konserde, şef Orhan Şallıel’in yönetimindeki orkestra, klasik hafif müzikten caza kadar geniş bir yelpazede parçalar seslendirecek.
-Kepez Belediye Tiyatrosu-
Kepez Belediyesi Tiyatrosu (KBT), Cevat Fehmi Başkut’un yazdığı, Abdullah Sürekli’nin yönettiği iki perdelik “Hacıyatmaz” oyunuyla yarın ve 12 Mayıs’ta sanatseverlerle buluşacak.
Topluluk, 12 Mayıs’ta minik sanatseverler için Tülin Tümtürk Yılmaz’ın “Ağaç Ev” adlı çocuk oyununu sahneleyecek.
Eserler, Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde izlenebilecek.
-19. Liselerarası Ulusal Tiyatro Şenliği-
Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu’nun, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlediği 19. Liselerarası Ulusal Tiyatro Şenliği sürüyor. Şenlik kapsamında bugün İzmir Namık Kemal Lisesi “Kör Dövüşü”, yarın Sivas Cumhuriyet Lisesi “Kurban”, 14 Mayıs’ta Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi “Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye”, 15 Mayıs’ta Konya Anadolu Lisesi “Reis Bey”, 16 Mayıs’ta Van Özalp Anadolu Lisesi “Ne Öyle, Ne Böyle” oyunlarını sahneleyecek.
-Sergi-
Kepez Belediyesinin düzenlediği “Macaristan Kültür Günü” etkinliği kapsamında Nijat Ayvaz’ın “Macaristan’a bakış ve Macaristan’da Türk izleri” konulu resim sergisi bugün Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde ziyarete sunulacak. Sergi yarına kadar gezilebilecek.
Güneydoğu’da Kültür Sanat
Diyarbakır DT, “Bugün Git Yarın Gel” oyununu seyircisiyle yeniden buluşturacak
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT), “Bugün Git Yarın Gel” oyununu seyircisiyle yeniden buluşturacak.
Valantin Kataev’in yazdığı, Göksel Kortay’ın çevirip uyarladığı, Orkun Gülşen’in yönettiği oyunda, dürüst ve namuslu bir memurun başından geçen trajikomik olaylar anlatılıyor.
Oyunda, Dilek Mengi, Gonca Coşkun, Özgün Çoban, Özden Gököz, Ercan Kılıçaslan, Birce Birsel Çağlar, Sevi Demirçivi, Mümtaz Aydoğan Mengi, Serkan Ekşioğlu, Kerem Corogil ve İrem Ölmez rol alıyor.
Dekoru Güven Öktem, kostümü Funda Karasaç, ışık düzeni Suat Uçar’a ait oyun, bugün, yarın ve 13 Mayıs’ta Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Sanat Merkezi Orhan Asena Sahnesi’nde izlenime sunulacak.
DDT, pazar günü ise Özlem Saraç’ın Frank Baum’dan uyarlayarak yazdığı, müzikleri Erkin Hadimoğlu ve Ender Gündüzlü’ye, şarkı sözleri müzikalin yönetmeni Metin Arslan’a ait “Oz Büyücüsü” adlı çocuk oyunuyla, minik seyircilerinin kalplerini bir kez daha fethedecek.
Kostüm tasarımı Esra Selah, dekor tasarımı Seyhan Kırca, ışığı İzzettin Biçer’e ait müzikalde Gonca Coşkun, Özden Gököz, Mümtaz Mengi, Fatih Yurdakul, Pelin Tozkoparan, Birce Birsel Çağlar, Kerem Corogil, Uğur Çınar ve Ozan Hafızoğlu rol alıyor.
Pop-rock türündeki iki perdelik müzikalde, evinden uzaklaşan bir kız çocuğunun hayallerine kavuşması için Oz Büyücüsü’ne ulaşması anlatılıyor.
DDT ayrıca bu akşam, Hristo Boyçev’in yazdığı, Zurap Sıkharulıdze’nin yönettiği, çevirisini Hüseyin Mevsim’in yaptığı “Titanik Orkestrası”nı Siirt’te tiyatroseverler için sahneleyecek.
Yaşamın kıyısında kalmış insanların her şeye rağmen bekleyişlerinin anlatıldığı oyunda, Ali Çelik, Uğur Çınar, Ozan Hafızoğlu, Pelin Tozkoparan ve Fatih Yurdakul rol alıyor.
-Mardin-
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde açılan, küratörlüğünü fotoğraf tarihçisi Engin Özendes’in üstlendiği “Seyreyle Ara Güler Mardin’de” sergisi devam ediyor.
Usta fotoğrafçı Ara Güler’in sergide yer alan fotoğrafları, “Tanımak ve Anlamak” ile “Yüz Yüze” başlıklı iki bölüm halinde sergileniyor. 114 eserin yer aldığı sergi, bir yıl süreyle açık kalacak.
Eskişehir’de Kültür-sanat
Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda, “Azizlikler”, “Gayri Resmi Hürrem”, “Dost”, “Kanlı Nigar”, ve “Küçük Kara Balık” adlı oyunlar sahnelenecek
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda, “Azizlikler”, “Gayri Resmi Hürrem”, “Dost”, “Kanlı Nigar” ve “Küçük Kara Balık” adlı oyunlar sahnelenecek.
Aziz Nesin’in öykü, şiir, masal, taşlama ve köşe yazılarından Genco Erkal’ın sahneye uyarladığı “Azizlikler” oyununda, Özlem Akdoğan, Hakkı Kuş, Zafer Ergül, Ali Eyidoğan ve İsmail Dündar rol alıyor. Oyun, yarın Tepebaşı Sahnesi’nde saat 20.00’da izlenebilinecek.
Özen Yula’nın yazdığı, Gökhan Soylu’nun yönettiği “Gayri Resmi Hürrem” adlı oyunda Özlem Boyacı, Özlem Baykara Danacı ve Çiğdem Altuğ rol alıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun iç yüzünü ve imparatorluktaki kadın hakimiyetini farklı bir dille ele alan oyun, 16 ve 17 Mayıs’ta Tepebaşı Sahnesi’nde saat 20.00’da seyircisiyle buluşacak.
Tulga Serim’in ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun yaşamından ve röportajlarından derlediği tek kişilik “Dost” oyunu, 12-13 Mayıs’ta saat 20.00’da Tepebaşı Sahnesi’nde izlenebilecek. Oyunda Aşık Veysel’i Kazım Sinan Demirer canlandırıyor.
Türk tiyatrosunun klasikleri arasında sayılan Sadık Şendil’in “Kanlı Nigar” adlı oyunun yönetmenliğini Münir Canar üstleniyor. Emre Basalak, Özlem Boyacı, Mahide Yumbul Cantürk, Murat Danacı, Mustafa Kılıkcı, Alp Sunaoğlu, Tolga Tümer, Elif Melda Yılmaz, Ercüment Yılmaz ve Pınar Bekaroğlu’nun rol aldığı oyun, 12 Mayıs’ta saat 20.00’da Sanat ve Kültür Sarayı’nda izlenime sunulacak.
Kitapları dünyanın birçok diline çevrilen İranlı yazar Samed Behrengi’nin ödüllü çocuk masalı “Küçük Kara Balık” Şehir Tiyatroları sanatçısı Ali Eyidoğan tarafından oyunlaştırıldı.
Dünyaya meraklı küçük bir balığın özgürlüğe uzanan yolculuğunun anlatıldığı oyunda Emre Demirci, Zuhal Lale, Ozan Çolak, Şayan Noyan, Çisem Erdoğan, İlker Alemdar ve Saffet Öztürk rol alıyor. Oyun, 12 Mayıs’ta saat 14.00’da, 15 Mayıs’ta ise saat 11.00’da Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Çocuk Sahnesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Bursa’da Kültür-sanat
Bursa Devlet Tiyatrosu, “Bu da Benim Karım” ile çocuk oyunu “Çizmeli Kedi”yi sahneleyecek
Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT), “Bu da Benim Karım” ile çocuk oyunu “Çizmeli Kedi”yi sahneleyecek.
Sandberg ve Firner’in yazdığı, Hale Kuntay’ın çevirdiği, Bora Özkula’nın yönettiği, “Bu da Benim Karım” adlı komedinin dekor tasarımını Murat Gülmez, kostüm tasarımını Funda Çebi, ışık tasarımını Rahmi Özan yapıyor.
Berrin Balkanlar, Jale Çiçek, Taner Turan, Süheyla Zeybek, Muharrem Dalfidan ve Ayşe Dinç’in rol aldığı oyun, hayatın içinden bir güldürmece sunuyor.
Titiz, temizlik hastası, baskın karakterli bir kadın ile eşi arasında geçenleri komik dille anlatan, herkesin kendi hayatından bir şeyler bulabileceği oyun, Ahmet Vefik Paşa (AVP) Sahnesi’nde bugün ve yarın saat 20.00’de, 12 Mayıs Cumartesi günü ise 15.00 ve 20.00’de tiyatroseverlerle buluşacak.
Charles Perrault’un yazdığı, Metin Arslan’ın çevirdiği “Çizmeli Kedi” adlı çocuk oyununu ise Berrin Kulya Balkanlar yönetiyor. Dekor ve kostüm tasarımını Aytuğ Dereli, ışık tasarımını Ali Karaman, dans düzenini Berrin Kulya Balkanlar’ın yaptığı oyunda, Harun Türköz rol alıyor.
Oyun, AVP Sahnesi’nde bugün ve 13 Mayıs Pazar, 14.00’te sahneye konulacak.
-Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu-
Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ise “Karagöz Dadım Olsana” adlı gölge oyununu sahneliyor. Tayfun Özeren’in yazdığı ve sahnelediği oyun 4 yaş ve üzerindeki çocuklara hitap ediyor. Gölge oyunu, bugün ve yarın saat 11.00 ve 14.00’te, Karagöz Müzesi Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.
Tiyatro, Tayyare Kültür Merkezi’nde, 16 Mayıs Çarşamba 11.00 ve 14.00’te, “Güliver Devler Ülkesinde” adlı oyunu sahneye koyacak.
Şehir Tiyatrosu, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın kaleme aldığı, Ayşegül Çelik Şahin’in uyarlamasıyla Ertan Akman’ın yönettiği ve geçkin yaşına rağmen bambaşka bir hayatın peşinde sürüklenen dul bir kadının yaşamının komik bir dille anlatıldığı “Kaynanam Nasıl Kudurdu” adlı oyunu, Tayyare Kültür Merkezi’nde bugün ve yarın saat 20.30’da sahneleyecek.
Amerikan Edebiyatı’nın korku ve gerilim yazarı olan Ira Levin’in kaleme aldığı, Hale Kuntay’ın Türkçeye çevirdiği “Ölüm Tuzağı” adlı oyun da Şehir Tiyatrosu tarafından sahneye konacak. Mustafa Kurt’un yönettiği oyun, para ve şöhret tutkusunun insanları nasıl baştan çıkardığını anlatıyor. Oyun, bugün ve yarın saat 20.30’da Tayyare Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.
Trabzon’da kültür sanat -13. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali devam ediyor
Trabzon’da, 13. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali devam ediyor.
Trabzon Devlet Tiyatrosu tarafından düzenlenen ve açılışı 2 Mayıs’ta yapılan festivale, ev sahibi Türkiye’nin yanı sıra Gürcistan, Yunanistan, Macaristan, İngiltere, Romanya, Makedonya, Rusya, İtalya, Letonya ve Afganistan’ın tiyatro toplulukları katılıyor. Ayrıca Hollanda ve Avusturya ekipleri de sanatseverlere dans ve müzik gösterileri sunuyor.
Festival kapsamında bugün İngiltere’nin Stacy Makishi Tiyatrosu ”Uçuşa Geçiş: Gerçek Hikaye” adlı oyunu, Konya Devlet Tiyatrosu ise ”Dört Köşe Palyaço” adlı çocuk oyununu sahneleyecek. 11 Mayıs’ta Romanya’nın Baia Mare Tiyatrosu ”Barut Fıçısı” adlı oyunu izleyiciyle buluşturacak.
Festivalin ev sahibi Trabzon Devlet Tiyatrosu ise ”Ben Feuerbach” adlı oyunu, 12 Mayıs’ta sahneye koyacak. Festivalin 12. gününde Makedonya Devlet Opera ve Balesi ”Kapılar”, 13. gününde Rusya’nın Kemedianty Tiyatrosu ”Mumu” adlı oyunu sahneleyecek.
Festivalin son günü olan 15 Mayıs’ta ise İtalya Uluslararası Tiyatro Merkezi ”Çıkış” adlı oyunu sahneleyecek ve aynı akşam festival, kapanış töreni ile sona erecek.
Tiyatro oyunları Atapark Haluk Ongan Sahnesi ve Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde saat 18.00 ve 20.00’de, çocuk oyunu ise saat 13.00’te sahnelenecek.
Zonguldak’ta Kültür Sanat
Zonguldak’ta kültür sanat etkinlikleri kapsamında İzmir Devlet Tiyatrosu, “Budala” adlı tiyatro oyununu sahneleyecek.
Zonguldak‘ta kültür sanat etkinlikleri kapsamında İzmir Devlet Tiyatrosu, “Budala” adlı tiyatro oyununu sahneleyecek.
İzmir Devlet Tiyatrosu, Dostoyevski‘nin yazdığı, Oya Menteşe’nin çevirdiği, Simon Gray’ın düzenlediği ve Bozkurt Kuruç’un yönettiği “Budala” adlı oyunu, 11-12 Mayıs’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde izleyenlerle buluşturacak.
Oyunda, Mustafa Çolak, H. Emre Başer, Ümit Dikmen, Cemalettin Çekmece, Arif Yavuz, Doğan Yağcı, Hülya Savaş, Neşe Arat, Yağmur Gören, Nilgün Öğrük Aklın, Bengi Ebru Atakan, Nurhayat Boz, Serkan Kunter, Türker Alpugan, Ceyhun Tutal, Pınar Uyanık, Elif Göksüner, Özlem Kamalıoğlu, Ömer Polat, EgeIşık, Murat Altan, Ender Şeviker, Gökçe Çiçek Özülkü, Gerçek Öner, Çiğdem Kamir ve Sayit Gürbüzer rol alıyor.
Dostoyevski‘nin “en önemli aşk romanı” kabul edilen Budala’nın kahramanı Mışkin’in iyiliği, erdemi temsil eden, kötülere rağmen iyilikten vazgeçmeyen, insanlarla alışverişten arınmış, hoşgörüyle kucaklayıp, karşılıksız sevmekten başka yetisi olmayan kişiliği irdeleniyor. Oyunda, “iyi olmak gerçekten mümkün müdür, yoksa bu budalalık mıdır” sorusunun yanıtı aranıyor.