tramvay

Zeki Müren ile nostaljik tramvay yolculuğuna çıktı

İstiklal Caddesi’nin simgesi nostaljik tramvay, 1950’li yılların ikonik tramvay sürücüsü Vatman ve sanat güneşimiz Zeki Müren figürleri ile Taksim’de yolculuğa çıktı. Beyoğlu Belediyesi, İETT Genel Müdürlüğü ve Madame Tussauds İstanbul işbirliği ile gerçekleşen Vatman figür lansmanı, Beyoğlu’nun kültürel değerlerine ve gelişimine katkı sağlarken Beyoğlu nostaljisine de vurgu yaptı. 18 Temmuz Çarşamba günü nostaljik tramvayla yolculuğa çıkan Vatman ve Zeki Müren figürleri, İstiklal Caddesi ziyaretçilerini eski İstanbul günlerine döndürdü.

Türkiye’nin ve dünyanın birbirinden ünlü isimlerinin balmumu figürlerine ev sahipliği yapan Madame Tussauds İstanbul, figürleri arasına bir yenisini daha eklerken, bulunduğu İstiklal Caddesi’nde keyifli bir etkinliğe imza attı. 18 Temmuz Çarşamba günü saat 16.00’da Vatman figürünün lansmanını gerçekleştiren Madame Tussauds İstanbul, açıldığı günden bu yana merkezde sergilenen Türk Sanat Müziği’nin gelmiş geçmiş en büyük isimlerinden Zeki Müren figürü ve nostaljik tramvayın Vatman’ıyla Taksim’de unutulmaz bir sefer düzenledi. Vatman’ın çıkacağı seferde yol arkadaşı olarak özellikle seçilen Zeki Müren, 1950’li yıllarda Taksim’de kendi adıyla bir dükkan açmış ve kısa bir sürede adı Beyoğlu ile özdeşleşmişti.

Beyoğlu Belediyesi ve İETT Genel Müdürlüğü’nün de katılımı ve desteğiyle nostaljik tramvayla kısa bir tura çıkan figürler, o sırada İstiklal Caddesi’nde bulunan ziyaretçileri de geçmişte yolculuğa çıkardı. Beyoğlu’nun kültürel değerine önemli katkı sağlayan İstanbul’un tarihi simgelerinden nostaljik tramvay, Beyoğlu nostaljisine de vurgu yaptı. Etkinlik sonrası ikonik Vatman figürü, Madame Tussauds girişinde ziyaretçilerin hatıra fotoğrafı çektirdiği Tramvay dekorunun yanındaki yerini aldı.

Figür için 1950’li yılların ikonik Vatman’ı seçildi
Her figürün yapım aşamasında olduğu gibi tarihi Vatman figürünün yapımında da titiz bir çalışma gerçekleştirildi. İETT arşivi çalışanlarının ve Kurumsal İletişim ekiplerinin de işbirliği ve desteği ile yaklaşık iki ay süren İETT arşiv taramaları yapıldı. Millileşme ile birlikte 1950’li yıllar Beyoğlu tramvayının en ikonik ve karakteristik dönemini yansıttığı için bu yıllara ait Vatman fotoğrafları ve kostümleri detaylı olarak incelendi. Tüm bu araştırma ve geliştirme çalışmaları sonunda İETT arşivindeki dönemin fotoları ve portrelerine sadık kalınarak bir vatman figürü oluşturuldu. Vatmanın kostümü 1950’li yılların üniformasından birebir kopyalandı; şapkası özel olarak üretildi. Kostüm üzerindeki İETT logo ve sicil numarası pirinçten özel olarak üretildi. Figürün yapımı ise yaklaşık 8 ay sürdü.

İstiklal Caddesi’nin en önemli simgesi
1955 yılında İstanbul’un her iki yakasında hizmet vermeye başlayan elektrikli tramvaylar, şehrin sürekli artan hızına ayak uyduramadıkları gerekçesiyle 12 Ağustos 1961 tarihinde Avrupa Yakası’nda, 14 Kasım 1966’da ise Anadolu Yakası’nda son seferlerine çıkarak yolcularına hüzünle veda etti. Ancak 1989 yılında Taksim-Tünel arasındaki sembolik hat seçilerek yeniden hayata geçirilen Nostaljik Tramvay yolcularına yeniden kavuştu. Kırmızı-beyaz rengi ve orijinal haliyle kısa sürede benimsenen nostaljik tramvay, İstiklal Caddesi düzenlemeleri esnasında bir süreliğine seferlerine ara vermişti. Yakın zamanda yeniden faaliyete açılan sembolik hat, Türkiye’nin önemli simgelerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Madame Tussauds İstanbul tarafından İstiklal Caddesi’nde düzenlenen Vatman ve Zeki Müren’li Nostalji Tramvayı etkinliği özellikle yaz aylarında turist akınına uğrayan Taksim’in ve İstanbul’un tanıtımına da katkı sağladı.