bienal

4. İKSV Tasarım Bienali’nde “Sanatı Kaşıklayanlar” buluştu

Metro Türkiye, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl “Okullar Okulu” temasıyla gerçekleştirilen 4. İKSV Tasarım Bienali’nin Stüdyo X’te yer alan Sindirim Okulu’na “Yiyecekler ve Gelenekler” tema sponsoru oldu.

Sponsorluk kapsamında Anadolu’nun kadim yemek kültürünün en önemli sembollerinden olan tahta kaşıkları odağına alan “Tasarımı Kaşıkla” projesinin sergi açılışı, 25 Ekim Perşembe günü Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu olan Gastronometro’da gerçekleştirildi.

Türk Mutfağı ve değerlerine sahip çıkma hedefiyle, gelecek nesiller de görebilsin diye değerli projelere imza atan Metro Türkiye, 4. İKSV Tasarım Bienal tema sponsorluğu kapsamında “Tasarımı Kaşıkla” sloganıyla 2 farklı gruba yönelik tasarım yarışması düzenlendi. Tasarım öğrencileri ile Metro’nun çalışanları ve müşterilerini de dahil olduğu yarışmada, bienalin bir parçası olmak isteyenler, kaşığın onlar için ne ifade ettiğini boyayarak, süsleyerek veya şekillendirerek tasarımlarını oluşturdu.

Tüm geçimini tahta kaşık işinden sağlayan Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Saruhanlar Köyü’nde el ustalığıyla hazırlanan kaşıklar, Metro Türkiye’nin aracılığıyla tasarımcılarıyla buluştu. Yarışma kapsamında toplam 1.200 kaşık tasarlandı. Jürinin değerlenmesi sonrası öne çıkan 200 tahta kaşık, 25 Ekim Perşembe akşamı Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro’da sergilenmeye başladı. Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minialai ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen sergi yoğun ilgi gördü.

Attığı her adımla Türk mutfak kültürünü koruma, yaygınlaştırma ve geliştirme misyonuyla hareket eden Metro Türkiye, düzenlediği tasarım yarışmasıyla Türk mutfak kültürünün dünden bugüne değişmeyen aktörü “tahta kaşığa” dikkat çekti. Metro, sadece bir yemek aracı olmanın ötesinde, Anadolu’da bereketin simgesi ve hatta gençlerin aşklarını ilan etmek için kullandığı sembol olan tahta kaşığı, bir tasarım yarışmasına konu ederek bu önemli sembolün gelecek nesillere de aktarılması için çalışıyor.

Serginin açılışında konuşan Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minialai, “Metro olarak ürün satmanın ötesinde, kalbimizi yaptığımız işin tam ortasına koyarak, her çalışmamızda toplum için değer yaratmaya çalışıyoruz. 4. İstanbul Tasarım Bienali sponsorluğumuzda da Türk mutfak kültürünün sahip olduğu hazineleri ortaya çıkarmaya odaklandık. Bu projemizde bize tasarımlarıyla destek olan ve Türk Mutfağı’nın sembolü tahta kaşıklara emeğiyle hayat veren herkese teşekkür ederim.Sergi sonunda tasarlanan kaşıklarla kalıcı bir eser oluşturmayı ve bu eseri de Gastronometro’da daimi olarak sergilemeyi hedefliyoruz.” dedi.

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ise konuşmasında, “İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak etkinliklerimizi yürütürken alanında öncü kurumlarla sürdürdüğümüz uzun soluklu iş birlikleri bize güç veriyor. Metro Türkiye ile de yollarımız ilk kez İstanbul Tasarım Bienali’nde kesişti. Başlattığımız bu verimli iş birliğinin önümüzdeki dönemde de güçlenerek devam etmesini diliyor, tasarıma verdikleri değer ve bu akşamki ev sahiplikleri için de Metro Türkiye’ye ve Sayın Boris Minialai’ye gönülden teşekkür ediyorum.” dedi.

Yarışmanın kazananlarının da açıklandığı sergide, öğrenci kategorisinde Mutlucan Lokmanoğlu “Göz Kararı” tasarımıyla birincilik ödülünün sahibi oldu. Metro çalışanları arasından ise İrem Aksoy “Rebirt” tasarımıyla birincilik elde etti. Öğrenciler mansiyon ödülünü ise “Esneyen Boşluk” tasarımıyla Ceren Ayan aldı.

Birbirinden yaratıcı tasarımların yer aldığı sergide basın ve sosyal medya infleuncerların tasarımları da yer aldı.