Bu yılın onur konuğu ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti, yazarları ve yayıncılarıyla fuarda olacak. Onur yazarının Taner Timur olduğu fuarın ana teması ise ‘Tarih: Geçmişteki Gelecek’.
TÜYAP tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle, bu yıl 32’ncisi düzenlenen İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı,Büyükçekmece’de TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 2-10 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Çin Halk Cumhuriyeti’nin onur konuğu olduğu fuarın onur yazarı ise tarih profesörü Taner Timur. Fuara 650 yayınevi, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile sahaflar katılacak, 300 etkinlik ve yüzlerce imza günü düzenlenecek. Tarihe nasıl bakmalı? Kitap Fuarları Danışma Kurulu’nun kararıyla, fuarın onur yazarı Prof. Dr. Taner Timur olarak belirlenirken, ana temasının da “Tarih: Geçmişteki Gelecek” olması kararlaştırıldı. Buna göre Timur’un katılımıyla birçok panel ve söyleşi düzenlenecek. Bunlardan biri, 2 Kasım’daki açılış gününde, Heybeliada Salonu’nda Yordam Kitap tarafından yapılacak “Tarihe ve Osmanlı Tarihine Nasıl Bakmalı?” konulu panel. 3 Kasım Pazar günü ise Faruk Şüyün’ün de katılacağı, Timur’un onur konuğu olmasıyla ilgili bir etkinlik düzenlenecek. Ayrıca, yine Yordam Kitap tarafından 10 Kasım’da Büyükada Salonu’nda “Tarihi Maddecilik, Toplum Bilimleri ve Felsefe” panelinde, Timur’la birlikte, Cem Eroğlu ve Sungur Savran konuşma yapacak. TÜYAP tarafından Timur’un yaşamı ve çalışmalarından oluşan bir de kitap hazırlanacak. Çin buluşmaları Bu yıl fuarın ilk dört günü,Çin Halk Cumhuriyeti, Ulusal Stantları’nda ağırlanacak. Çin’den yayınevlerinin yer alacağı stantta pek çok etkinlik düzenlenecek ve Çin edebiyatının önemli adları fuarın konuğu olacak. Ayrıca Çin’deki yayın sektörünün temsilcileri, Türkiye’den yayıncılarla bir araya gelerek sektörel buluşmalar gerçekleştirecek. Fuarın ilk günü Buket Uzuner, Tie Ning ile “kadın ve edebi yaratıcılık” üzerine konuşacak. Ardından Mevlana İdris Zengin, Yang Hongying
ile “Çocuk Dünyasında İnteraktif Büyüme”yi tartışacak. Jiang Nan ile Sibel Atasoy’un “Ben ve Edebi Yaratıcılık” sohbeti ile konuk olacakları Çin Ulusal Standı, sonrasında Zhang Wei ve Wang Gang’ı “Çin- Türkiye Çeviri Forumu”da, kaligrafi sanatçısı Pang Zhonghua’yu da kaligrafi üzerine yapacağı sunumla ağırlayacak. Stanttaki etkinliklerin yanı sıra “Çin-Türkiye Kültür Forumu”, “Yeni İpek Yolu Çağında İletişim ve İşbirliği”, “Uygarlığın İlerlemesi ve Kalkınma Yollarının Keşfi”, “Dünyada ve Türkiye’de Yayıncılık Sektörü ve Telif Hakları Yönetimi”, “Türkiye-Çin Kitap Pazarları” gibi başlıklarda pek çok etkinlik düzenlenecek. 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, bu yıl hafta içi 10.00-19.00 saatleri arasında, hafta sonu ise geçen yıllarda olduğu gibi 10.00- 20.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek. Fuar, kapanış günü olan 10 Kasım’da saat 19.00’da sona erecek.