1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından tüm dünyada kutlanan birlik, dayanışma ve mücadele günü…Peki önemi nedir ve nasıl bugün İşçi Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır? Gelin hep birlikte inceleyelim.
Yıl 1856. Avustralya’nın Melbourne şehrinde ilk kez, taş duvar ustaları ve inşaat işçilerinden oluşan bir grup işçi yoğun çalışma sürelerinin günlük olarak 8 saate düşürülmesini talep ederek işi bıraktılar. İşçiler, taleplerini söylemek için 21 Nisan 1856’da Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar yürüme eylemi yaptılar.
Avustralya’dan sonra ise 1884 yılında ABD’deki işçiler de işverenlerinden çalışma saatlerinin azaltılması talebinde bulundular. ABD’de günlük olarak çalışma süresinin 12 saatten 8 saate indirilmesi için mücadele eden işçilerin hareketleri 1886’da kitlesel grevlerle yaygınlaşarak küresel boyuta ulaştı.
Bizim tarihimize bakacak olursak, Osmanlı döneminde 1 Mayıs ilk kez 1911 yılında Selanik’teki pamuk, tütün ve liman işçileri tarafından kutlandı. İstanbul’daki ilk kutlama ise 1912 yılında gerçekleşti.
Cumhuriyet döneminde ise 1 Mayıs 1922’de Ankara’da İşçi Bayramı olarak kutlandı. Resmi olarak ilk kutlama 1 Mayıs 1923’te yapıldı.
1977 senesinde Taksim Meydanında düzenlenen 1 Mayıs etkinliğinde, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşması esnasında meydandaki işçilere ateş açılması sonucunda 37 kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi yaralandı. Günümüzde, 1 Mayıs 1977 “Kanlı 1 Mayıs” olarak anılıyor. 12 Eylül darbesi döneminde bu olay gerekçe gösterilerek 1 Mayıs bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlamalar yasaklandı.
Yıllar sonra ilk kez 2009 yılında “Emek ve Dayanışma Günü” adı ile tekrar 1 Mayıs günü resmi tatil olarak ilan edilmesi ile birlikte coşkuyla kutlanmaya başlandı.
Kaynak: ntv.com.tr